Duurzaamheid bij WereldTopSelectie
1. Inleiding
Op grond van de Europese verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector (SFDR) geven wij aan in hoeverre wij expliciet rekening houden met duurzaamheidsthema’s. Gezien het belang van duurzaamheid in de financiële sector en transparantie daarover, onderschrijft Bustelberg, aanbieder van WereldTopSelectie, de regelgeving op dit gebied. Onder andere door middel van deze publicatie geeft Bustelberg invulling aan bovengenoemde regelgeving.
Duurzaamheid is een ruim begrip. Dit omvat onderwerpen als klimaatverandering, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten en bestrijding van corruptie.
2. Het beleggingsbeleid en de duurzaamheidsrisicobeoordeling
WereldTopSelectie biedt de keuze uit verschillende thema’s: Merken, Dividend, Familiebedrijven. Voor deze selecties is het onderstaande beleggingsbeleid, zonder duurzaamheidsdoelstelling, van toepassing. DuurzaamTopSelectie promoot duurzaamheid wèl in haar beleggingsbeleid. Zie daarvoor punt 5.
In het beleggingsbeleid houden wij primair rekening met het behalen van rendement voor de cliënten. Verder moet er rekening worden gehouden met proportionaliteit. Dat wil zeggen met de aard, omvang en schaal van de activiteiten en de diensten die WereldTopSelectie aanbiedt. Deze zijn relatief beperkt ten opzichte van bijvoorbeeld (groot)banken.
Bij WereldTopSelectie worden geen titels opgenomen of aangehouden waarvoor wettelijk verplichte uitsluitingscriteria gelden. Echter, wij beleggen niet per definitie in effecten waarvan wordt aangegeven dat deze ecologisch duurzaam zijn. Wij houden geen rekening met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten. Wij hanteren duurzaamheid conform artikel 6 van de SFDR. De keuze voor beleggingsinstrumenten is fundamenteel van aard. WereldTopSelectie heeft geen duurzame beleggingsportefeuille tot doel. Voor een uiteindelijke totaalbeoordeling van de beleggingsmogelijkheden wordt wel de ESGC-score meegenomen. Bij de afweging van twee beleggingstitels met gelijke geschiktheid heeft de titel met de hoogste ESG-score heeft dan de voorkeur. De WereldTopSelectie beleggingsportefeuilles zijn vooralsnog niet geschikt voor een duurzame belegger.
Wat is ESG(C)
Voor het beoordelen van de beleggingen op duurzaamheid maken wij bij Bustelberg gebruik van ‘ESG(C)’. ESG is gebaseerd op de gedachte dat bedrijven waarschijnlijk een sterk lange termijn rendement bereiken en leveren wanneer ze waarde creëren voor al hun stakeholders (werknemers, klanten, leveranciers en de maatschappij in het algemeen, met inbegrip van het milieu) en niet voor alleen de eigenaren van de onderneming. De ESG-analyses richten zich dan ook op de manier waarop bedrijven de maatschappij dienen en hoe dit een impact heeft op hun huidige en toekomstige prestatie. Met ‘ESG (C)’ worden Environment (omgevings- en milieuaspecten), Social (sociale aspecten), Governance (bestuurlijke aspecten) en Combined (combinatie) gemeten.
De bron voor deze informatie is ‘Refinitiv’. Refinitiv is een internationale dataleverancier waar analisten handmatig bedrijven beoordelen op de verschillende duurzaamheidsvariabelen. Refinitiv verzamelt gegevens en geeft bedrijven op basis daarvan een ESGC-score, op een schaal van nul tot honderd. De ‘C’ staat voor Combined. De reden dat wij voor Refinitiv hebben gekozen is omdat zij niet alleen de prestaties van bedrijven beoordeelt op basis van gerapporteerde gegevens, maar ook rekening houdt met de nietgerapporteerde duurzaamheidsfactoren; de zogenaamde ‘controverses’. De ‘combined’ score integreert de controverses met de standaard ESG-score. In de regel is een combinedscore van 70 of meer wenselijk.
3. Ongunstige effecten op de omgevingsfactoren
Bij WereldTopSelectie wordt belegd in diverse financiële waarden. De belegger in financiële waarden dient zich te beseffen dat de activiteiten van dergelijke bedrijven kunnen leiden tot een of meer ongunstige effecten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Forse uitstoot van CO2 / stikstof / fijnstof
- Buitensporig gebruik van grondstoffen
- Verwoesting cultureel erfgoed
- Ontbossing
- Vervuiling van grond
- Vervuiling van water
- Droogte
- Corruptie
- Ongelijke behandeling van werknemers, slaven- of kinderarbeid
- Problematische personeels- of managementcondities
- Omkoping
- Belastingontduiking en fraude
Deze ongunstige effecten kunnen ook een negatieve impact krijgen op de performance van een bedrijf. Het schiet zich dus in de voet met het slechte gedrag. Zoals eerder gesteld heeft Bustelberg geen duurzame beleggingsportefeuille tot doel. In de ESG-score worden verschillende Belangrijkste Negatieve Effecten vaak wel al in aanmerking genomen. Bustelberg kiest er daarom voor deze Belangrijkste Negatieve Effecten niet in het bijzonder in het beleggingsbeleid van WereldTopSelectie in aanmerking te nemen en/of apart te inventariseren en te rapporteren per cliënt/portefeuille.
4. Beleggen en duurzaamheidsrisico’s
Beleggingen in WereldTopSelectie brengen (duurzame) risico’s met zich mee. Enkele voorbeelden van risico’s zijn oorlogen en politieke ontwikkelingen met grote impact op maatschappij en mens, blootstelling aan natuur- en milieurampen en schade als gevolg van terrorisme en vandalisme. Dergelijke risico’s kunnen behoorlijke impact op het rendement van een of meer beleggingen hebben. Enkele andere voorbeelden hiervan zijn:
- Economische schade, sancties, schadeclaims en boetes.
- Boycot van leveranciers en (eind)klanten.
- Negatieve publieke opinie.
- Strafmaatregelen van toezichthouders.
Bij WereldTopSelectie beperken wij risico’s op duurzaamheid door middel van onderzoek en door spreiding van de beleggingen.
Duurzaamheid en daarbij horende risico´s maken niet alleen onderdeel uit van beleggingsbeslissingen die gemaakt worden binnen het beleggingscomité. Ook in het directieoverleg staat duurzaamheid en de beoordeling van risico’s hieromtrent regelmatig op de agenda.
5. WereldTopSelectie Duurzaamheidsbeleid
De DuurzaamTopSelectie is een zogenoemde Artikel 8 – of lichtgroene – belegging die duurzaamheid promoot. In het beleggingsbeleid van DuurzaamTopSelectie nemen wij primair ESG(C)-scores in aanmerking; beleggingen die goed scoren op duurzaamheidsfactoren. Daarop volgt de screening op het behalen van rendement voor cliënten. Voor beleggingen in deze selectie geldt een ESG-score van minimaal 70 als belangrijkste criterium. Industrieën als defensie, tabak en gokken worden bij voorbaat uitgesloten. Ook sectoren met activiteiten in fossiele brandstoffen en mijnbouw komen niet in aanmerking. Vervolgens worden de resterende beleggingen met de hoogste ESG(C)-score geselecteerd. Uit deze ESG(C)-favorieten worden de best presterende bedrijven volgens een fundamentele analyse geselecteerd.
6. Het beloningsbeleid houdt rekening met duurzaamheidsfactoren
Bustelberg houdt in haar beloningsbeleid (zie document: beheerst beloningsbeleid) rekening met duurzaamheidsfactoren. Zo zet de beloningsstructuur niet aan tot het nemen van buitensporige risico’s in verband met duurzaamheidsrisico’s. Bustelberg kent geen vaste of variabele beloning toe aan medewerkers die risico’s nemen op het gebied van duurzaamheid. Er bestaat verder geen relatie tussen de keuze van een belegging of de acceptatie van een cliënt en een variabele beloning.
7. Verklaring Bustelberg
Bustelberg verklaart hierbij dat zij zal handelen in overeenstemming met hetgeen in dit document is opgesteld.