Duurzaam rendement met ADM
Op zoek naar duurzaam rendement kom ik zo af en toe een winnaar tegen die tijdelijk last lijkt te hebben van tegenwind. Dit biedt vaak een unieke gelegenheid om extra waarde toe te voegen aan de portefeuille. Kan je duurzaam rendement met ADM behalen op het lange termijn?
Het Amerikaanse Archer Daniels Midland (ADM) genereert in 130 landen een jaarlijkse omzet van bijna 70 miljard Amerikaanse dollar. De onderneming heeft een marktwaarde van bijna 22 miljard dollar. Hiermee behoort het toch tot de grootsten in haar sector. Het concern is niet alleen de grootste graanverwerker in de wereld. De onderneming is actief op verschillende fronten. Van graanproducten, verschillende voedingsingrediënten voor de voedselverwerkende industrie en voor de diervoederindustrie. De onderneming produceert biobrandstoffen en heeft een belangrijke positie als het gaat om voedingssupplementen.
Inspelen op voedselschaarste
De almaar toenemende wereldbevolking zal nu eenmaal leiden tot meer vraag naar alles wat met voedsel te maken heeft. Op alle fronten heeft ADM zich goed gepositioneerd wanneer voeding en voedingssupplementen schaars zullen gaan worden.
Tegenwind in 2015
Daar liggen nu kansen. Het jaar 2015 is namelijk een jaar geweest waarin ook ADM kampte met een sterke dollar, dalende prijzen voor soft commodities en onrust op de olie- en gasmarkten. Uiteindelijk viel de schade van de tegenwind mee, maar ADM zag haar jaarwinst wel dalen van 2,25 naar 1,85 miljard dollar. Voor het concern niet een heel groot probleem. Het bestuur heeft de zwakte aangegrepen om diverse efficiency slagen te maken. Zo zijn marges redelijk op peil gehouden.
Duurzame investering
De reden waarom ADM voor beleggers een interessante en duurzame belegging kan worden, is dat ADM behoort tot het selecte groep ‘Dividend Aristocrats of Wall Street’. Een onderneming die tot deze selectie behoort, heeft in de afgelopen 30 jaar haar aandeelhouders dividend betaald dat minimaal gelijk was aan het dividend in het vorige jaar.
Voor Amerikaanse begrippen is een dividendrendement van 3,3% ook een stevige basis. De groeiende stroom van inkomsten, in combinatie met regelmatige inkoop van eigen aandelen, hebben een positief effect gehad op het creëren van aandeelhouderswaarde in de loop der tijd. Dit zijn vaak aandelen die een premie ten opzichte van de markt verdienen.
Kansrijke belegging
De cijfers over 2015 en de onrust in de aandelenmarkten hebben de koers van het aandeel in de laatste periode geen goed gedaan. Dit zorgt er volgens ons wel voor dat ADM momenteel tegen een behoorlijke korting op de beurs te koop is. Wanneer wij de prijs van het aandeel afzetten tegen de ondernemingswinst, dan is het aandeel met een koerswinstverhouding van ruim 12,5 goedkoper dan het gemiddelde van de S&P500-index (17x de winst per aandeel).
Ook de balans ligt er zonnig bij. ADM genereert een rijke stroom aan vrije kas en heeft niet al te veel schulden op haar balans. Zo heeft de onderneming gebruik gemaakt van de zwakte in de markt door in 2015 fors eigen aandelen in te kopen. Het operationele besparingsprogramma gaat leiden tot een te verwachten verbetering van de marges en zeker nu de dollar ten opzichte van andere wereldwijde valuta goedkoper wordt, verbetert de concurrentiepositie van ADM. Daarnaast zien we ook een voorzichtige kentering van prijsvorming in de (soft) grondstoffenmarkt.
Met ADM kan wel eens duurzaam rendement opleveren. De groeiende wereldbevolking geeft zicht op lange termijnrendement en ondertussen ligt er een stevig (koninklijk) dividendrendement in het verschiet. ADM zie ik als een verrassende combinatie van kwaliteit, omvang en degelijkheid.
Heb je vragen?
Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!